Svarte kvinner i USA ønsker å gifte seg med hvite menn. ILLUSTRASJONSFOTO: FOTOLIA

Black Women White Chasing Men   (The use of the word chasing was a bit unnerving but good interview otherwise)

Interracial Marriage and Family™ (formerly Swirling and Marriage) and a few clients were interviewed by Alf Ask, the New York City Bureau Chief of one of Norway’s leading newspapera Aftenposten.  The article ran on February 18, 2011.  The very kind photographer was Ole Orset.

aftenposten

Noen er blitt banket opp av brødre eller fedre. Andre mobbes åpenlyst eller har opplevd at familiemedlemmer ikke vil ha noe med dem å gjøre. Svarte kvinner som vil gifte seg med hvite menn, bryter et av de siste rasetabuene i USA.
AV     ALF OLE ASK  –  Aftenpostens korrespondent  –  New York

 

– Hvite menn er onde, skrek Christine Millers mor i telefonen. Hun hadde fått vite at datteren hadde stevnemøter med en hvit mann. Og de nattlige telefonsamtalene var ikke hyggelige. Den 38 år gamle Millers historie er ikke unik.

Faith Dow var ute med en hvit mann i New York, da en godt voksen svart mann kom bort til henne og sa: – Du kan bli med hjem, søster.

På bussholdeplassen slang svarte menn med leppen.

Andre forteller om jenter som har fått juling da fedrene har fått vite at de er sammen med en hvit gutt.

Nikki Sheppard, som er assistent på et advokatkontor i New York, er meget interessert i å møte en europeer, gjerne en nordmann. Hun har flyttet fra et svartdominert område nær Harlem til et kvartal som rasemessig er blandet i Brooklyn. Hun vil ikke ta sjansen på mobbing når hun dater en hvit mann.

– Jeg føler at jeg som svart kvinne er mer på like fot med menn fra Europa. Jeg har bestemt meg, jeg ønsker ikke å gifte meg med en svart mann. Mitt mål er å reise til Europa for å studere videre eller jobbe. Jeg kunne godt tenke meg Norge, sier hun.

Ble bok

De mange historiene om svarte kvinner som lydig skal vente på en svart prins, fikk forfatteren Karin Langhorne Folan til i fjor å utgi boken Don’t bring home a white boy.

I en tid da USA har fått sin første svarte president og førstedame, så sliter afrikanske-amerikanske kvinner med retten til å velge ektefelle.

I boken analyserer Folan hvorfor svarte kvinner i mye mindre grad enn svarte menn, velger partnere utenfor egen etnisk gruppe. Røttene til denne formen for diskriminering av svarte kvinner finnes i slavetiden. Alle familier med slaver blant forfedrene har historier om slaveeiere som tok seg til rette. Den senere raseskillepolitikken og den hvite amerikaner, bidro til å ødelegge svarte familier.

Derfor skulle den svarte kvinne holde seg til sin etniske gruppe av solidaritet med den svarte mann. Hvite menn var pr. definisjon onde. I stater som var preget av raseskillepolitikken, lever dette i større grad enn i andre stater. Men du finner også utslagene i multietniske byer som New York.

Dagens moderne svarte kvinner er derfor havnet i en sosial felle.

Kvinneoverskudd

Det er to millioner flere enslige svarte voksne kvinner enn menn i USA. Tar man så med at svarte menn er overrepresentert i fengsler, blant HIV-smittede og blant de hjemløse, så blir det mangelfullt med kandidater for oppegående godt utdannede svarte kvinner.

Anilia, Chris Kathy
Katherine Patterson, Anilia Arneus og Christine Miller er tre damer fra Washington som via datingsider og med profesjonell hjelp leter etter ikke-svarte menn. De har alle møtt ulike reaksjoner fra familie og nærmiljø. FOTO: OLE MORTEN ORSET

Det inngås også færre ekteskap i det svarte USA, og i ingen annen etnisk gruppe fødes prosentvis flere barn utenfor ekteskap.

Mens sosialt press fører til at svarte kvinner får begrenset sin frihet, er situasjonen en annen for amerikanske menn av afrikansk opprinnelse. For dem er en hvit eller ikke-svart kvinne nærmest et trofé. Det er akseptert at de gifter seg med hvem de vil. Noe de også i økende grad gjør.

Derfor slår Folan fast at om svarte kvinner skal ha noen å leve sammen med, stifte familie med, må de se utenfor egne rekker.

Sosialt press

– Svarte kvinner får klare meldinger fra sitt eget miljø om at de bør holde seg til svarte menn, fordi samfunnet ikke behandler svarte menn bra. Det er synd på dem. Resultatet av dette er at det finnes en masse flotte, høyt utdannede, selvstendige svarte kvinner som aldri blir gift eller får stifte familie, sier Lorraine Spencer. Hun bor utenfor Washington og kaller seg selv coach, en slags rådgiver, for kvinner som ønsker å krysse rasegrensen for å finne en partner. Spencer bruker Internett, som nettstedet BlackFemaleInterracialMarriage.com, aktivt for å hjelpe kvinner som vil ha en ikke-svart mann. –Jeg sier de må legge minst like mye jobb i dette som å finne drømmejobben, forklarer Spencer.

På mange av de nettsidene og bloggene hvor disse damene er aktive, raser debatten om blandingsekteskap og dating.

Hun selv og to søstre har funnet seg hvite menn. Hun understreker at hun i sin familie ikke er blitt møtt med negative reaksjoner, men er godt kjent med holdningene som finnes.

Redde menn?

– Føler svarte menn seg provosert av at dere åpent promoterer å finne menn blant ikke-svarte?

– Mange liker ikke at svarte amerikanske kvinner søker kjærligheten og lykken utenfor egen gruppe og gir uttrykk for det. Dette er et utslag av dobbeltmoral. Det er viktig for oss å understreke at vi ikke er den svarte mannens fiende. Alle disse flotte damene skal fritt velge en hvit mann om de vil. Det er de personlige kvalitetene som avgjør, ikke hudfarge, sier hun.

Eller som den godt voksne Faith Dow sier: –Jeg ser etter en mann som kjenner amerikansk kultur, men som er fra et annet land, og legger til at hun til og med kan tenke seg å lære å kjøre snowboard – om det må til for å finne den rette.

Katherine Patterson som jobber i helsesektoren i Washington, understreker at hun fortsatt dater svarte menn, men at hun først og fremst ser på kvalitet og ikke rase.

– Jeg er ingen desperat kvinne som ser utenlandske menn som en siste utvei. En som noen skal synes synd på. For meg handler ikke dette om å rakke ned på svarte menn for å få sympati blant europeiske. Jeg har alltid vært tiltrukket av menn fra andre etniske grupper, og erfaringer med svarte menn har fått meg til å stryke dem av listen, forklarer Miller.

lorraineHun er selv gift med en hvit mann og Lorraine Spencer hjelper andre som ønsker å gifte seg med en ikke-svart mann. FOTO: OLE MORTEN ORSET

– Jeg opplever ofte at en svart mann ser ned på meg og oppfatter meg som truende fordi jeg har utdannelse, sier Anilia Arneus som bor i Washington. Hun er jurist i Department of Homeland Security og driver et eget lite firma på si.

 

Overlever

. Men etter mange år med kvinnekamp, er dagens tenåringer mer åpne? Dow sier hun tror at nye generasjoner ser dette annerledes og at det er lettere for dem. Patterson mener at holdningene har endret seg de siste 10 til 20 årene. Men at det fortsatt betyr mye hvor i USA du bor. Mens Nikki Sheppard ikke er like positiv: –Jeg ser at mine yngre kvinnelige slektninger har problemer med å få seg kjærester, fordi de er for mørke i huden, sier hun.

Smeltedigel

Dagens amerikaner er i økende grad en blanding av ulike grupper. Og mange av dem som er såkalt mixed, er stolte av det.

– Gjør ikke det situasjonen lettere også for svarte kvinner?

– Vi ser at svarte menn i økende grad gifter seg med asiater, latinere eller såkalte mixed. Mens for kvinner gjelder de samme fordommene. I reklame, TV-show og lignende usynliggjøres også de svarte kvinnene. Du kan se en svart mann, men hvem er partneren hans – jo en kvinne som er lysere i huden, sier Sheppard.

Men det finnes svarte menn der ute som fyller kravene disse jentene stiller. De er få, og de har fått en egen betegnelse: IBM – Ideal Black Men.

En IBM er universitetsutdannet, han ender opp med en toppjobb, og han ser godt ut. Men få av dem er interessert i å date en svart kvinne, sier Miller. De ser seg om etter noe mer fotomodellaktig som de kan smykke seg med. Andre forteller at denne gruppen har det som plommen i egget. De har en rekke svarte venninner som gjør alt for dem. Vasker tøyet deres, lager mat og stiller opp som elskerinner når de ønsker det. Alt i et håp om å bli gift med en slik. Men en ekte IBM’er gifter seg ikke.

For som en av de kvinnelige svarte bloggerne sier: –Hvorfor skal han det?

Hvis noen norske menn ønsker å ta kontakt med disse eller noen av de andre skjønnhetene på “The Ladies”-siden, send en epost for detaljer og avgifter. Takk.

Source

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4034718.ece